12.04.2015, Pazar







Alo Cin-er / Soner Yalçın yazdı…
Alo Cin-er / Soner Yalçın yazdı…
14 Şubat 2014 09:37
Font1 Font2 Font3 Font4

Kim bu “havuza” giren işadamları?
Çoğunluğu Karadenizli ve Nakşibendi.
Yani, Başbakan Erdoğan’ın bölgesinden ve tarikatından.
Bir bileşen daha:
Ticari icraatları hep mahkeme konusu.
Bu tablo tek başına Türkiye rejimi/sistemi hakkında bilgi vermektedir.
Madem Türkiye son yıllarda sürekli yargı adaletsizliğini konuşuyor.
Hukuku/adaleti bir başka açıdan daha ele almalıyız:
Bu “havuz”daki işadamları neden hep cezadan “yırtıyor”?
Niye adaletin keskin kılıcı bunlarda ufak bir kesik bile yapamıyor?
İşte Turgay Ciner…
Babası Hüsnü Ciner yoksuldu. Amcası Mehmet Ciner’in, Niksar’daki kuyumcu dükkanında çalıştı. 30 yaşında 1938’de Naciye ile evlendi; ikisi kız dördü erkek olmak üzere altı çocuğu dünyaya geldi. 1940’ta tekrar Hopa’ya döndü; kamyonla taşımacılık yaptı. 13 yıl bu işi yaptıktan sonra taşımacılığı bırakıp otomobil yedek parçaları alım-satım işiyle uğraştı. 1957’de İstanbul’a taşındı. 1964’te vefat etti. İşin başına ağabey Yener Ciner geçti.

Çay ocağı çırağı

Turgay Ciner ticarete çay ocağı çıraklığından başladı. 7 Mart 1978’de İstanbul Talimhane’de 35 metrekarelik oto yedek parça dükkanını açtı. Umduğunu bulamadı. Şimdi Habertürk binasının bulunduğu yerdeki dükkanda sinek avlıyordu.
Ağabeyinin Almanya’dan gönderdiği yedek parçalarla sinek avlama dönemi bitti.
Mahkemelere yansıyan iddiaya göre, ağabeyi Ahmet Ciner polisti ve Almanya’da uyuşturucu kaçakçılığından hapis yattı. Avukatı, Almanya’nın en ünlü avukatlarından Rolf Bossi idi. İki yıl yatıp çıkmıştı. (Ahmet’in oğlu Metehan Ciner de, uyuşturucu ve cinayetten hapse girdi.)
Yine mahkemelere yansımasına bakılırsa, Cinerler kaçakçıydı.
Turgay Ciner, 1980’de gümrük kaçakçılığından gözaltına alındı.
Ayrıca; kardeşi Tuncer Ciner’le 1995 ve 1998’de iki ayrı polis operasyonuna uğradı. Gözaltına alındı. 1990-1991 yıllarında 69 Mercedes’i Türkiye’ye soktuğu belirlendi. ‘Teşekkül Halinde Kaçakçılık’ suçlaması ile 10 yıldan 15 yıla kadar hapsi istendi. Kadıköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ve Beyoğlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dosyalar birleştirildi. Sonuç?
Turgay Ciner hep yargılandı:
- Taksim’deki apartman sahibi Mehmet Güner, zor kullanarak binaya girip el koyduğu içinTurgay Ciner hakkında şikayette bulundu. Beyoğlu 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Sonuç?
- Büyük Tekstil AŞ’nin sahibi Recep Akın, 192 milyon liralık iplik parası borcunu vermeyen ve adamları tarafından darp edildiği iddiasıyla Turgay Ciner hakkında suç duyurusunda bulundu. Ciner gözaltına alındı. Sonuç?
Turgay Ciner için bunlar “çerez” idi…

“Kumarhaneler Kralı”

Turgay Ciner, 1997’de “Havaş” adıyla şirket kurdu. Ardından Havaalanı Yer Hizmetleri AŞ’nin özelleştirmesine girdi. Kazandı.
Mesele bu kadar basit değildi…
“Kumarhaneler Kralı” Ömer Lütlü Topal da bu özelleştirmeye girmişti. Fakat, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, Interpol’den Topal’ın ABD’de uyuşturucu kaçakçılığından hapis yattığı yolundaki belgeyi getirterek onu saf dışı etti.
Kuşkusuz Mehmet Ağar’ın kardeşi Yunus Ağar’ın, Turgay Ciner’in şirketlerinde yönetici olmasıyla bunun hiç ilgisi yoktu!
Fakat:
- Hopa nüfusuna kayıtlı Mustafa oğlu 1931 doğumlu Nizamettin Ciner ve Hüsnü oğlu 1941 doğumlu Yener Ciner ve Mustafa oğlu 1938 doğumlu Yılmaz Ciner’in sigara ve uyuşturucu kaçakçılığı yaptıkları belgeleri polis kayıtlarında vardı. Mehmet Ağar nedense belgeleri çıkarmayı unutmuştu! (Yener Ciner, bugün Cinerler Group Onursal Başkanı.)
Havaş meselesi mahkemelere yansıdı.
- Beyoğlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne 3 dilekçe veren işadamı Ersin Ortaç, “Ömer Lütfü Topal’ın öldürülmesi olayında uyuşturucu var, olayın içinde, Turgay Ciner var” dedi.
- Aynı mahkemeye, 1970-1979 tarihleri arasında Kırklareli Dereköy Gümrüğü’nde görevli emekli bir polis tarafından gönderilen dilekçede ise; Turgay Ciner, Ersin Ortaç ve Ömer Lütfü Topal’ın defalarca birlikte yurtdışına çıktığı öne sürüldü.
- Ayşe Armağan da, “Öldürülen Ömer Lütfü Topal’ın paraları da İş Bankası Taksim Şubesi’nde bloke ediliyordu. Turgay Ciner bütün bunları bildiği için konuşmasın diye banka müdürü kocam Ünal Armağan’ı kaçırıp tehdit etti” dedi.
Sonuç?
- Başbakanlık Teftiş Kurulu Susurluk Raporu‘nda (sayfa 60) da Turgay Ciner’in adı, uyuşturucu kaçakçılığına ilişkin olayların anlatıldığı bölümde geçti. Sonuç?

Beyaz enerji operasyonu

Bitmedi…
Enerji ihalelerinde yolsuzluk ve rüşvet iddiaları üzerine 2001’de başlatılan “Beyaz Enerji Operasyonu” kapsamında, Turgay Ciner DGM Savcısı Talat Şalk’a ifade verdi. Sonuç?
- Turgay Ciner, TMSF’ye devredilen Etibank soruşturması kapsamında soruşturmayı yürüten DGM Savcısı Ercan Cengiz’e ifade verdi. Sonuç?
- Özelleştirme sonucu Turgay Ciner tarafından devralınan Afşin-Elbistan Termik Santrali’nde meydana gelen 2 ayrı göçükte 11 işçi öldü. Turgay Ciner suçlu bulunsa bir daha linyit sahası ve termik santral işletemeyecekti. Sonuç?
- Öldürülen tefeci Nesim Malki’nin borç defterinde Turgay Ciner’in 23 milyon dolar kaydının bulunduğu açıklandı. Turgay Ciner, Tefeci Malki cinayetine adı karıştırıldığı için Ceytaş’ı kapatma kararı aldı. Sonuç?
- SPK, Park Elektrik hisse senedinde gerçekleştirdikleri işlemler nedeniyle, Turgay Ciner hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunma kararı aldı. Sonuç?
- Turgay Ciner’in, sahibi olduğu Penyelüks aleyhinde bir kısmı karşılıksız 9 çek yüzünden 7 ayrı ihtiyati haciz kararı alındı. İstanbul 3’üncü Asliye Ticaret Mahkemesi 10 milyar lirayı aşan başvuruların tümünü kabul etti. Sonuç?

Medyaya giriş

Ve Turgay Ciner, 1998’de Dinç Bilgin ile ortaklık kurarak medyaya adım attı. Daha sonra Sabah ve atv’nin büyük hissesini aldı.
Satış Dinç Bilgin’in sahibi olduğu, Etibank’ın TMSF’ye devredilmeden birkaç gün önce gerçekleşti. İMKB’deki işlemlerinde 23 trilyon liralık olağanüstü fiyat hareketleri oldu. Konu TBMM’ye getirildi. Sonuç?
Turgay Ciner’in kamu ihalesine girme yasağı olduğu için, Show TV ihale yapılmadan doğrudan satıldı! 300 milyon dolarlık zarar olduğu yazıldı. Sonuç?
Hangisini yazayım:
Çayırhan Termik Santrali’nin usulsüz devrini mi?
Akyazı-Pazarköy’de bulunan hidroelektrik santrali işletmesini mi?
Beypazarı Trona Yatağı’nda soda kültü çıkarılması ve işletilmesini mi?
Siirt/Madenköy bakır sahası işletmesini mi?
Gaziantep İslahiye’de iki adet maden sahasını mı?
Silopi ya da Konya Ilgın Termik Santrali’ni mi?
Hopa Limanı özelleştirmesini mi?
Kıyı bankacılığını mı?
Mensucat Santral’i ve Penyelüks’ü nasıl satın aldığını mı?
MİT’in 6 Haziran 1997 tarihli raporuna rağmen kamu bankalarından nasıl kredi aldığını mı?
Beşiktaş Başkanı Süleyman Seba’yı düşürüp kulübü ele geçirmek için neler yaptığını mı? Kasımpaşaspor’u mu?
Uzatmayayım; diyeceksiniz ki, “sen bize sonuçtan bahset!”
Sonuç:
Forbes Dergisi tarafından her yıl açıklanan ‘Dünyadaki Dolar Milyarderleri’ listesine giren altı Türk’ten biri oldu.
Devlet Üstün Hizmet Madalyası aldı.
Tacikistan’ın Türkiye Fahri Konsolosu oldu.
Türk-Amerikan İşadamları Derneği tarafından ‘Başarı Ödülü’ ile onurlandırıldı.
Fethullah Gülen’in Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın sponsoru oldu.
“Alo Fatih”i işe aldı…
Daha ne olsun…

 

Soner Yalçın

Sözcü



Yukarı Geri Ana Sayfa

x

Telgrafhane'yi Facebook'tan takip edin



Telgrafhane'yi Twitter'dan takip edin

x
Telgrafhane facebook uygulamasına
bağlan
71 Sorgu Yapıldı. 0,399 Saniyede Oluşturuldu.