Dünya Bankası, 2014’teki savaşın ardından Gazze’ye yardımların yetersiz kaldığını, Türkiye’nin taahhüt ettiği yardımların sadece yüzde 32’sini gönderdiğini açıkladı.
Deutsche Welle Türkçe’nin aktardığı Dünya Bankası, Filistin ekonomisine dair tespit ve öngörüler içeren raporunda 20 yıl önce Filistin ile İsrail arasında varılan gelir paylaşma anlaşmasının günün şartlarına uymadığına dikkat çekti. Filistin ekonomisinin gelişme imkânlarından mahrum olduğu ifade edilen rapora göre donör devletlerin Gazze’nin sıkıntılarını hafifletmek için üstlendikleri yükümlülükleri yerine getirmemesi de önemli bir sorun. Bu ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor.
2014 yılındaki Gazze Savaşı’ndan sonra donör devletler bölgeye 3,5 milyar dolarlık yeniden imar ve kalkınma yardımı kararlaştırmıştı. Bu yardımların şimdiye kadar ancak 1,4 milyar doları gönderildi. Rapora göre vaatlerini sadece ABD ve Hollanda yüzde 100 getirdi; Avrupa Birliği taahhüt ettiği miktarın yüzde 72’sini, Almanya yüzde 88’ini verdi.
Gazze yardımlarına 200 milyon dolarla katılacağını duyuran Türkiye bu sorumluluğu ancak yüzde 32 karşıladı.
500 milyon dolarlık yardım taahhüt eden Suudi Arabistan ise bunun ancak yüzde 10’unu yerine getirdi. Katar’ın payı ise taahhüt ettiği rakamın yüzde 15’inde kaldı.
Rapora göre bölgede yıkılan evlerin ancak yüzde 9’u yeniden inşa edilebildi, hasar gören evlerin yarıdan fazlası ise tamir edilmedi.
Türkiye Gazze’ye ablukayı delmek için yola çıkıp İsrail tarafından saldırıya uğrayan Mavi Marmara gemisini sık sık iç ve dış politika malzemesi yaptı. Halen Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere hükümetin önde gelen isimleri hemen her uluslararası toplantıda Filistin konusunu gündeme getiriyor.
DİKEN