17.08.2014, Pazar







Höt denince döt deme / Metin Çulhaoğlu
Höt denince döt deme / Metin Çulhaoğlu
24 Ağustos 2013 09:35
Font1 Font2 Font3 Font4

 

 

Haziran’da halk iktidara “höt” demiştir. Yani iktidara “uyumadım, ayaktayım” diye gözdağı vermiştir.

Bu höt’ün “halkın örgütlü tepkisi” (HÖT) şeklinde yorumlanması da mümkündür.

Halk tamam, tepki tamam da, işin içinde örgütlülük var mıydı?

Sözcüğün sık kullanılan karşılığıyla olmasa bile Haziran Direnişi’nde bir anlamda örgütlülükten söz edilebilir. Örneğin, eylemler sırasında işin tahripkârlığa dönüşmemesi, insanların birbirlerine yardımı, makul önerilere kimden gelirse gelsin kulak asılması, sloganlarda küfre kaçılmaması, ilk dağılmanın ardından hemen toplanılabilmesi vb salt “sağduyunun” ötesinde örgütlü davranışa yatkınlığı da yansıtmaktaydı.

Dolayısıyla “HÖT” denmesinde fazla sakınca yoktur.

* * *
İktidar ve onun başı ise bu HÖT’e karşı DÖT demiştir.

DÖT: Darbe, Örgüt, Terör…

İktidara göre, dış mihraklar dâhil birtakım uğursuz örgütler, yarattıkları terörle bu ülkede darbeye kalkışmışlardır. Ergenekon’a gelince; işin içinde olduğu kesindir de, neresinden nasıl girdiği konusunda rivayet muhteliftir.

İktidarın bundan sonraki rotası da belli olmuştur. Her tür muhalefet, eylem, kitle hareketi, gösteri ve direniş karşısında, özetle kendisine höt dendiğinde, bunu diyecektir: Darbe, örgüt terör…

Kısacası, DÖT…

Ayrıntıları şöyle:

Darbe: Sandıktan çıkan bir iktidara her tür karşı çıkış ve protesto mutlaka ve mutlaka darbe peşindedir. Bu protestolarda yer alanlar mı darbe yapacaktır, yoksa kendileri yapmayacaktır da başka güçler için darbe ortamı mı hazırlamaktadır? İşin burası o kadar önemli değildir; halkın yüzde 50’sini temsil eden bir iktidara karşı çıkılması, tanım gereği darbedir, darbeciliktir…

Örgüt: Sözlüklerde olsa bile gerçek yaşamda “kendiliğindenlik” diye bir durum yoktur. En kendiliğinden gibi görünen hareketlenmelerde bile işin arkasında mutlaka bir örgüt ya da örgütler vardır. Bu örgütler, parti, sendika, dernek, dayanışma platformu, iç-dış mihrak, lobi, diaspora gibi çeşitli kılıklara girerler. Bir kısmı açık, bir kısmı da gizlidir. İşleri güçleri seçimle gelmiş meşru bir iktidarı nasıl devireceklerinin hesabını yapmaktır. Bir de, başka yerlerde hiç görülmeyen en geniş cepheler bu örgütler tarafından AKP iktidarına karşı kurulur. Solcuların, sosyalistlerin, komünistlerin, Kemalistlerin, mason örgütlerinin, Siyonistlerin, faiz lobilerinin ve sermaye çevrelerinin hep bir araya geldikleri başka örnek biliyor musunuz?
Terör: Darbe peşindeki örgütlerin başlıca aracı terördür. Terör denince akla hemen silah, külah, bomba falan gelmemelidir. Herhangi bir alanda şu kadar kişinin toplanması, yakın çevredekilere uygulanan terördür. Bir cadde boyunca yürüyüş, güzergâh üzerindeki vatandaşı, esnafı, şunu bunu terörize etmektir. Tencere tava çalmak da gürültü terörüdür. Sonra, teröre en fazla maruz kalanlar, polis, türbanlı bacılar ve mütedeyyin vatandaşlardır. Bu kesim son olarak ve en çok Haziran’da mağdur edilmiştir.

Bunları işleyip duracaklardır.

* * *

Çaresi?

Çaresi, siyasette en deneyimlisinden herhangi bir eyleme ilk kez katılan yurttaşa kadar herkesin aklını ve mantığını bir güzel temizlemesi, özellikle DÖT’e karşı bağışıklamasıdır. Tıp çevreleri acilen bir DÖT aşısı geliştirmelidir:

D: İsterse yüzde 90 oyla gelsin, herhangi bir iktidara karşı çıkılmasının, o iktidar ve politikalarının sokaklarda, alanlarda protesto edilmesinin darbeyle, darbecilikte hiçbir ilgisi yoktur. Velev ki birileri gerçekten darbe için zemin yokluyor olsun; böyle diye herkesin evinde oturması, bir sonraki seçime kadar yapılan her şeyi sineye çekmesi mi gerekir?

Ö:“Örgüt” kavramının her tür melanetle özdeşleştirilmesi, o çok yakınılan askeri darbelerin mirasıdır. İnsanların kendi fazla enerjilerini ve bilgilerini başkalarına aktarmalarının, kendi eksikliklerini de başkalarından aldıklarıyla gidermelerinin, böylece daha iyiye ve güzele doğru birlikte yürümelerinin örgütten, örgütlenmeden başka yolu yoktur.

T: İnsanların, istemedikleri şeylere karşı, başkalarına dayatmada bulunmadan, onları akıllarının yatmadığı işlere zorlamadan kendi güçlerini göstermeleri, bu anlamda meşru bir “basınç” oluşturmaları terör değildir.

“Terör” diyen, terör nedir, anlaşılan hiç görmemiştir.

Sonuçta, önümüzdeki dönemin gelişmelerini, bu DÖT aşısının ne kadar tuttuğu belirleyecektir.

Bu kadar basittir.

soL



Yukarı Geri Ana Sayfa

x

Telgrafhane'yi Facebook'tan takip edin



Telgrafhane'yi Twitter'dan takip edin

x
Telgrafhane facebook uygulamasına
bağlan
63 Sorgu Yapıldı. 0,253 Saniyede Oluşturuldu.